Grosser hvalpe

 

 

I slutningen af April 2012, fødte Figa sit første kuld hvalpe,  jeg var så heldig at få lov til at være med, næsten fra start, for at observere hvalpenes forskellige udviklingstrin, fra fødsel, og til de var klar til at flytte hjemmefra. Dette som led i min uddannelse til hundeinstruktør og adfærdsrådgiver.

 

Det har været en sand fornøjelse at følge de fire hvalpe, og ikke mindst Lone og Kims store indsats for at ruste hvalpene bedst muligt til at kunne flytte ud i deres nye familier og tilpasse sig et liv som familiehunde.

Hos opdrætter påhviler der et stort ansvar at få præget den enkelte hvalp i løbet af de første 8 uger. Et ansvar som Lone og Kim, har løst på flot vis.

Påvirkningen af hvalpene starter allerede inden de bliver født, og tævens følelsesmæssige tilstand under drægtigheden kan ligeledes, spille en rolle i deres senere udvikling.

Derfor var det et krav at jeg inden fødslen, skulle ud og besøge både Figa og Walther.

På den måde lærte de mig at kende, og risikoen for at stresse Figa unødigt blev minimeret.

 

Alle hvalpene har fra dag 1 været vant til at blive rørt ved. Denne tidlige og milde håndtering, er bl.a. med til at hæve den enkelte hvalps tolerance overfor stresspåvirkninger senere i livet.

Fordi Lone og Kims hvalpe har været så meget i hænder, har de ikke spor imod at blive klappet og aet, heller ikke selvom det er af mennesker de ikke kender. Dette, om hundene er 8 uger, 8 måneder eller voksne spiller ingen rolle.

 

Det er i perioden 0-4 uger, at hvalpens hjerne udvikler sig mest eksplosivt i størrelse og form. Ved 4 ugers alderen er hjernen ca. 50 % færdigudviklet, og som 16 uger ca. 80 %.

I forbindelse med at hjernen vokser, vil vigtige koblinger dannes. Hvordan disse kobles og organiserer sig, afhænger af hvilke erfaringer hvalpen gør sig tidligt i livet.

Derfor er miljøberigelse en vigtig faktor under hvalpenes opvækst. Hjemme hos Lone og Kim, er der rig mulighed for dette. Hvalpene lærer at færdes på de forskellige underlag, både inde – og udenfor. De har mulighed for at træne deres motoriske færdigheder, og vil blive introduceret for sansemæssig stimulation i form af forskelligt legetøj og dufte.  

 

Tilpasset socialisering og miljøtræning, er alfa og omega for at hunde kan begå sig i vores samfund, og jeg kan kun være tilfreds med det tidskrævende arbejde Lone, og Kim, ligger i at tilvænne den enkelte hvalp på hvad den store verden har at byde på.

Selvom hvalpe generelt er åbne overfor nye ting, er det stadig vigtig at de møder mange forskellige typer af mennesker, store som små.  

Hvalpene får kun lov at møde andre hunde, som man ved på forhånd plejer at være venlige overfor hvalpe, dette danner positive associationer, som hvalpene tager med sig ud i livet.

 

De oplevelser hvalpene møder hos Lone og Kim, danner rammerne. Med andre ord, er fundamentet er blevet lagt, til at de kan gå ud i verdenen med mod på livet, og udvikle sig til hunde, som kan begå sig i vores samfund. Det er nu op til hvalpeejeren at vedligeholde og fortsætte denne positive udvikling.

 

 

Karina Hindborg

Adfærdsrådgiver & hundeinstruktør

NytHundeliv.dk