I 2011 blev Lone uddannet hundetræner hos DcH og har efterfølgende taget en del overbyggende kurser primært indenfor emnerne adfærd og hundesprog og har siden afsluttet uddannelse været træner på hvalpeholdet i Odder DcH. Vi går derudover til klikker træning, ringtræning og lydighedstræning på konkurrenceniveau hvor Figa har fået oprykning til B-klassen.

I 2014 påbegynder Lone en klikker træneruddannelse og målet med uddannelsen er bl.a. at lave lidt klikker træning med vore hvalpe allerede fra 4 ugers alderen.

Vi er meget fokuseret på miljøtræning af vores hvalpe. De bliver født i stuen og vokser op i vores hus og er i hænder hver dag. Vi sørger for at der ugentlig kommer børn på besøg og fra ca. 5 ugers alderen kommer de med i hundeklubben og møder andre hunde. Derudover tager vi dem med til skov og strand og sørger - så vidt det er muligt - for et besøg på den lokale brandstation, børnehave eller plejehjem.

Alle hvalpe har et meget åbent sind i forhold til miljøtræning og socialisering indtil de er 12 - 16 uger. Det er meget vigtigt at denne periode udnyttes optimalt, da hvalpen efter denne periode vil være meget mindre modtagelig for denne form for træning. Dvs. at det hvalpen ikke er stødt på før denne alder, vil den kunne se på med skepsis og muligvis bliver bange. Langt de fleste mennesker forventer at deres hund kan takle mange forskellige situationer og forskellige miljøer, men mange glemmer at lægge den fornødne energi og tid i hvalpens mest vigtige periode, først når de står med en voksen hund, som har meget svært ved at takle nye situationer, begynder det at gå op for dem, at de ikke har ofret denne vigtige tid i hvalpeperioden den nødvendige opmærksomhed.

I artiklen 'Redningshunden nr. 1' af Runar Næss kan man læse om 12 x 12 ugers program for miljøtræning - nemlig hvad en hvalp bør have været igennem i sine første 12 uger. Lav din egen liste, få børnene til at hjælpe med at finde de 12 udfordringer inden for hver kategori, som du finder vigtig.

Vi er som opdrættere ansvarlig for, at hunden oplever så meget som muligt inden for de første 8 uger, men det er vigtigt at du som hundeejer fortsætter dette arbejde.

 • 12 forskellige underlag (parketgulve, tæpper, asfalt, mosegrund, grus, græs osv.)
 • 12 forskellige slags legetøj (bold, pibedyr, tov, plast træ, karton, papir osv.)
 • 12 forskellige miljøer (hjemme, bilen, garagen, butik, skov, mark, vej, bus, tog osv.)
 • 12 forskellige lyde (støvsuger, lastbiler, knallerter, skud, dørklokke, vaskemaskine osv.)
 • 12 forskellige emner som bevæger sig (cykel, kondiløber, fodbold, kost, gulvklud, kørestolsbruger osv.)
 • 12 forskellige 'madskåle' (metalskål, plastskål, fra hånden, fra jorden, fra fade, fra små skåle osv.)
 • 12 forskellige fodringssteder (køkkenet, stuen, badeværelset, haven, garagen, dyrlægen osv.)
 • 12 forskellige måde at blive berørt på (løftet, blive børstet, blive tjekket for lopper, kikket øre, tænder, poter osv.)
 • 12 forskellige legekammerater (12 ukendte hvalpe, voksne godmodige hunde)
 • 12 forskellige mennesketyper (hilse på voksne, børn, folk med briller, solbriller, tørklæde for munden, stok, kørestol)
 • 12 gange alene hjemme - start fra 5 min slut ved minimum 45 min.
 • 12 gange biltur - start med korte ture på 5-10 min. og slut med en længere tur på 45-60 min.

Det er vigtigt, at folk forstår, at det at have en tryg og rolig hund ikke er en selvfølge.  Det kræver en bevidst indsats fra ejerens side, helt fra udvælgelsen af race, køn, avlslinjer, opdrætter, hvalpens plads i hjemmet, tid med hvalpen, at gå til hvalpetræning, fysisk og især mental stimulation, miljøtræning, lydighedstræning, osv., osv..  Selvfølgelig kender du også mange folk, der ikke har tænkt over nogen af disse ting og alligevel har en OK hund, men det er en chance at tage, som alle hunde i Danmark må betale for, når det går galt. Det kan faktisk gå grueligt galt - ingen bør være i tvivl om det. 

 ”Vi har øjne at se med. Vi har øre at høre med og vi har adfærd at påvirke vor omverden med”. (Susan Friedman)